
Referat fra medlemsmøtet på Toso skole 17.04.18
Til stede: Denne kvelden var det 21 hyggelige damer som møtte opp, medregnet foredragsholder og to gjester.
Kari Lette ønsket velkommen og forklarte bokstavene DKG og hva de symboliserer. Hilde tente lysene og leste et nydelig vårdikt «Blåveisskogen», skrevet av Dagny Tande Lid. Hilde leser alltid så nydelig. Denne gangen tok hun oss med, så vi var nesten midt ute i det blåeste blå. Vi sang DKG-sangen.
Foredrag:
Kari Lette presenterte kveldens foredragsholder, Dr. med Jeanette H. Magnus, seniorrådgiver ved Seksjon for ledelse ved Medisinsk fakultet UiO. Kari Lette synes det er svært hyggelig å få naboer som henne. Det er ikke mange som pendler fra Tingelstad til Etiopia. Hun er leder for et stort Noradstøttet samarbeids-og forskningsprosjekt mellom Norge og Etiopia.
For å finne ut mer om henne anbefales å google på nettet, imponerende!!!
Jeanette H. Magnus hadde svært mye interessant å snakke om, og det handlet ikke minst om oppbygging av utdanning innen kvinnehelse opp til universitetsnivå, helt til PHD. Fokus denne kvelden var derfor «Ledelsesutvikling av kvinner i høyere utdanning i Etiopia». Hun fortalte først litt generelt om Etiopia. Her er det en sterkt voksende befolkning som nå er oppe i 108 millioner, selv om gjennomsnittsalderen bare er 19 år. 85% av kvinnene er utsatt for vold. Hverdagen for mange er som å ha et bein i slik det var for oss for 100 til 150 år siden og et bein i 2018. Det er kjempestor forskjell å leve i Addis og ute på landsbygda. 90 % av jentene går i barneskolen, men bare kort tid. Skolegangen blir svært begrenset når jentene får menstruasjon. Da må de holde seg hjemme en uke hver måned fordi de ikke har bind eller noe annet å lage disse med. De lærer engelsk fra 6. klasse.
Etiopia er det eneste landet i Afrika som ikke har vært kolonisert. Hun viste oss bilde av kirker som ble bygget nede i bakken, og fortalte om den aller første kaffen som ble dyrket i Jima.
8% får høyere utdanning, og barnedødeligheten faller i takt med skolegangen for kvinner.
Jeanette fortalte videre om sitt pilotprosjekt i Jima der NORAD har bidratt med 18 millioner kroner. Det er stor forskjell på det å undervise voksne og barn. Gjennomsnittsalderen for studentene i hennes prosjekt er 19 år. De blir selv spurt om hvordan de lærer best. De kommer fra svært mange forskjellige etniske grupper og har mange forskjellige morsmål.
De skal jobbe i grupper(dette er helt uvanlig der) og i sine lokalsamfunn, definere et problem og prøve å løse det sammen. Teamene settes sammen etter kunnskap om dominans av venstre og høyre hjernehalvdel.
Kvinner skal ikke snakke offentlig, og derfor jobber Jeanette spesielt med at kvinnene skal legge fram sine egne prosjekt og snakke med høyere stemme enn det som er vanlig i Etiopia. Prosjektet i Jima er nå blitt et eksempel for flere i Etiopia.
Det var mange som hadde noe å spørre om, og det ble mange samtaler omkring kvinner i ledende stillinger. Vi trenger ikke gå langt tilbake i tid i Norden for å finne lignende historier, om ikke så spesielle som i Etiopia.
Kari Lette takket for et svært interessant foredrag og overrakte to glassengler. Dette falt i god jord, for det viste seg at Jeanette H. Magnus sparer på engler. Den vanlige eplemosten fra «Hemlaga på Næs» overrekkes senere.
Mat og utlodning:
Vivi og Kari G hadde gjort fint i stand og serverte ost, frukt, kjeks, te og kaffe. Da kassereren ikke var på møtet , betalte vi hver 50 kr for maten og la i så mye vi ville ekstra til Kubala Girls.
Språkkafe:
Anne Lise S. fortalte om erfaringer fra språkkafeen som nå er i gang i Gran kommune. Hun og de andre som har vært på dette, var svært fornøyde. Det var noe usikkert hvem som kunne komme den 7. juni, og så langt ser det nå ut som om det kommer to damer fra Zeta.
Den tredje gangen blir: 03.05 og fjerde: 07.06. Det dreier seg bare om en og en halv time. Meld dere på til Anne Lise (tlf. nr. 45265236) hvis dere kan tenke dere å bidra på en eller begge dagene. Det er et bestemt tema hver gang, og Anne Lise gir beskjed til de som har meldt seg så snart neste tema er klart.
Hvis vi ikke kan komme en gang, skaffer vi en annen eller bytter med en på lista.
Kari Lette informerte kort fra det siste landsstyremøtet
Endringsforslag til Constitution og International Standing Rules i forkant av Convention i Austin 2018. Det er vanskelig å forstå alt som står her, og Barbara Carlsen hadde gått igjennom og forenklet noe så det ble enklere å få tak i det vesentligste. Blant annet er det forslag om å forandre litt på navnet DKG. Det foreslås at det nå blir «Women Education International Delta Kappa Gamma». Ellers er det mange endringsforslag. De av medlemmene i Zeta som har kommentarer til dem, melder fra til Laila i god tid før hun reiser til Austin på Convention.
Landsmøtet 2019 blir i Kristiansand den 5. – 7. april på Hotel Norge, og Europeen Conference 2019 blir i Reykjavik, Island den 25. – 27 juli. Kryss av i kalenderen, så flest mulig kan dra på disse møtene.
Anne Lise H informerte om den nye hjemmesiden for DKG Norge.
På vår egen norske hjemmeside og på den europeiske logger vi inn uten bruk av passord, NB disse sidene er åpne. De som bruker I-pad på den norske siden må se øverst til venstre etter en liten v på hvit bakgrunn. Denne er litt vanskelig å se hvis vi ikke vet om den.
Når vi er inne på framsiden på den internasjonale siden, logger oss videre med medlemsnummeret vårt som brukernavn. Passordet er: dkg2014society(alt med små bokstaver og ingen mellomrom). Fra den internasjonale siden kan vi laste ned en egen DKG-app.
Vi er imponert over jobbinga til Anne Lise H, Laila og Kari Lette med hjemmesiden
og ga dem en god applaus.
Sommermøtet:
Kari Lette informerte litt om sommermøtet som blir på museet, i Grinakerbygningen. Vi bestiller ferdig mat på Jevnaker. Leila tipset oss om å kle oss godt fordi uansett vær så er det kjølig i Grinakerbygningen. Mer informasjon kommer når vi nærmer oss 30.mai.
Vi sang til slutt «Fuglevise» til ære for den etterlengtede våren og den rungende fuglesangen vi hører om dagen.
Kari Lette takket vertinnene for jobben med serveringen, alle for frammøtet og ønsket vel hjem.
For styret
Sekretær Liv Karin