
Referat fra møtet på Trintom 13.09 .2017
HASTER: SE PUNKT OM TEATERTUR
Velkommen
Kveldens vertinner på Trintom, Anne Berit og Marie, tok i mot oss i høstkvelden, og Kari Lette ønsket oss velkommen til Trintom+. Hun leste formålene, Hilde tente lysene og vi sang DKG-sangen. Det var 19 damer til stede hvorav to var gjester. Kari Lette ønsket spesielt velkommen til kveldens foredragsholder, musikkterapeut Kari Aftret, og gjestene.
Foredrag
Anne Berit og Hilde delte på å presentere Kari Aftret, som startet med å vise oss forskjellig slags korn og vi sang «Jeg er havren». Dette som eksempel på hvordan elevene kan bruke sansene og opplevelse med musikk.
Hva er musikkterapi? » Musikkterapi er bruk av musikk for å gi mennesker nye handlingsmuligheter». (Even Ruud)
Hun fortalte om starten på Trintom+, som er et skolested for elever med forskjellige funksjonshemninger, og viste oss noen av hjelpemidlene som brukes her. Det er forskjellige rom til forskjellig bruk, rom til enetimer, grupperom, rom til hvile og søvn, kjøkken og rom til lek. I utgangspunktet er tilbudet for skolekretsen og Gran kommune, men andre kommuner har også søkt og fått noen plasser her.
Kari nevnte at det var viktig å ta vare på foreldrene og høre på deres ønsker for sine barn. Vanlig er at disse elevene først går på sine «nærskoler» og at etter hvert som kravene til faglige emner øker, får elevene plass på Trintom+. Tid, Tempo og Fellesskap blir stikkord. De har mange solid utdannede og flinke folk som jobber her, spesielt assistenter ble nevnt, og de har mange samarbeidspartnere utenom skolen.
Arenaer der musikkterapi er blitt et godt tilbud: Eldreomsorg, rusomsorg, sykehus spes-barneavdeling, fengsel, hospits og flyktninger.
Til slutt viste Kari oss en videosnutt som viser eksempel på metoder som er brukt her. Rørende!
Marie, som jobber ved skolen, nevnte at elevene som går her, er heldige som lærer tidlig at det er rom for alle typer mennesker og at alle er like mye verd.
Kari Lette takket for fint foredrag og overrakte en fin flaske eplemost og senere roser.
Tur til Tallin
Så var det tid til at Ingeborg viste bilder og fortalte fra Europeen Conference i Tallin. Sporty gjort fordi hun ble spurt om dette etter at vi kom hjem. Hun fortalte både om guidet tur i gamlebyen og opplevelser fra selve konferansen. Spesielt ble konserter, sang og dans nevnt.
Hun syntes det var fint å ha følge med andre som har mye erfaring med slike konferanser, da det er mye nytt. Tusen takk, Ingeborg!
Pause med mat og utlodning
Vertinnene hadde ordnet med deilige oster, frukt kjeks og te/kaffe. Vi hadde utlodning, og en av gjestene vant vinflaska.
TEATERTUR I OKTOBER
Kari Lette informerte om teatermuligheter, og vi ble enige om å satse på Riksteateret «Albert og Anna» på Gjøvik kulturhus 9.oktober kl. 19.00 -19.45 Se «Påminnelser» sendt til alle. Pris er 325 kr for senior/gruppe og 305 ,- med Coop-rabatt
Fordi vår kasserer er ute og reiser og det er kort bestillingsfrist, ber vi om at alle interesserte selv går inn på www.riksteateret.no og bestiller billetter. Anbefalt at flere går sammen om bestillingen.
Vi pleier å gå ut og spise før teateret, og da er det fint om alle som skal dit så fort som mulig sender sekretær Liv Karin en mail og sier fra at dere skal være med (innen 20 sept). Så kan vi i styret finne et hyggelig sted og komme tilbake med mer info etter hvert.
Litt fra landsstyremøtet.
Kari Lette og Anne Marie S informerte fra landsstyremøtet de akkurat har vært på.
Her var det et ønske om å gjøre mer ut av hjemmesida vår. Anne Marie har bedt Eiglo Bjørnsdottir fra Island om å komme og holde et kurs for oss, så flere kan lære å bruke «weebly». Det er litt usikkert når det blir. Anne Marie S, Laila, Anne-Lise H og Kari Lette meldte sin interesse.
Reisefondet gir støtte til noen for å reise på konferanser. Søknadsfrist er 1. oktober 2017 og må sendes til fondstyret ved president Kari Lette. Landsstyret kan også dele ut penger fra Chi chapter i USA. International Convention blir holdt i Austin, Texas USA 16. – 20. juli 2017.
Skriv fra USA
Skriv fra USA kommer nå som mail. Sjekk at adressen din er riktig. For å komme inn må du bruke medl.nr ditt som brukernavn og koden er dkgsociety2014.
Leksehjelp
Vi ble oppfordret til å melde oss som lekshjelpere til Frivillighetssentralen, kontakten her kan være Tarek Idris tlf. nr. 90559350. Anbefaling fra Kari B, som har god erfaring med dette, at det er best å ha en elev å forholde seg til.
Flomofre i USA
Laila kom med oppfordring til å sende en hilsen som oppmuntring til våre venninner i de flomrammede katastrofeområdene i USA. Veldig bra at Laila minnet oss på dette. Denne hilsenen bør gå gjennom DKG Norges president, Barbara Carlsen mailadresse: babscarlsen@gmail.com
Sanger
Det er så mange flinke sangere i Zeta, og det er derfor ekstra hyggelig å synge litt på møtene. Det gjorde vi også denne gangen, til ære for høsten.
Kari Lette takket for et hyggelig møte og ønsket oss alle vel hjem.
Liv Karin
Referat fra sommermøtet på Sysselgården 06.06.2017
Velkommen
Kveldens vertinne på Sysselgården, Ann Therese, tok i mot oss i sommerkvelden utenfor sitt flotte drømmested av en bedrift og ønsket oss velkommen inn.
Kari Lette ønsket deretter velkommen til 29 flotte damer, deriblant flere gjester og potensielle nye medlemmer. Hun leste høyt fra info-folderen fra DKG Norge og tente de tre lysene.
Foredrag
Hilde leste dikt som innledning til Ann Therese Ekeren Skari sitt foredrag. Det var et svært passende dikt, da vi skulle få høre om dåpstradisjoner, «Dåp» av Dagny Tande Lid.
Ann Therese fortalte om starten på bedriften og hvordan hennes mann, fire sønner og far hadde støttet og hjulpet henne hele veien fra et rom i kjelleren på gården med fukt og saksedyr til restaurering av en gammel smie og videre utbygging til det flotte stedet Sysselgården er blitt.
Hun snakket om skolegang og prioriteringer og nevnte spesielt lærere som hadde inspirert henne for eks. Ragnhild Blilie. Arbeid med nupereller og metallknipling var interesser som hun senere utviklet til det det er blitt til hjemme hos henne i dag. Et intervju i bladet «Familien» fikk det til å løsne med hensyn til videre arbeid. Nå tar hun i mot busslaster med turister og kan med rette stolt vise fram alt det stedet inneholder og holde foredrag om stedet og dåpstradisjoner helt fra Middelalderen og fram til i dag.
Hun har fått mange gjeve utmerkelser, og den fineste er Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke, «Olavsrosa». Hun er den eneste på Hadeland som har mottatt den. Hun fortalte også om flere invitasjoner og utstillinger omkring i Europa og verden, og den mest spennende var til Oman der oppholdet var tre uker på sultanens bekostning.
Sysselgården består av mer enn dette huset. Gården produserer korn og poteter. Mannen jobber nå som regnskapsfører og sønnene er voksne. Da hun i et av intervjuene om henne ble spurt om hennes kall var kunsten, svarte hun helt klart at det er å være mor.
Etter å ha fortalt om dåpstradisjoner viste hun oss rundt i utstillingen og butikken. Dette var en opplevelse å være med på. Til slutt takket Kari Lette henne og overrakte roser på slutten av møtet.
Pause
Så var det tid for bespisning. Vi ble servert nydelig fiskesuppe og hjemmebakt brød, deretter kaffe og sjokolade. Mens vi spiste ble vi minnet på spennende arrangementer videre i sommer, bl.a. Olavsseminar i Søsterkirkene 30.08 kl. 10-17.
Kari-Bjørg sto for vinlotteriet der inntekten denne kvelden gikk til vårt prosjekt i Afrika, «Kubala Girls». Ekstra artig var det at vinneren ble vårt nye medlem, Gunvor Marie Raastad.
Informasjon
Anne Marie Solstad fortalte om hyggelige tilbakemeldinger ang. landsmøtet på Granavollen fra våre utenlandske gjester og fra medlemmene i Kristiansand.
Hun refererte også litt fra Riksmøtet i Uppsala der hun og Kari Lette deltok i vår.
Valg
Nytt medlem i valgkomiteen ble valgt, og det ble Tove Narum Andersen.
Opptak av nytt medlem
Som vanlig ble det et høytidelig opptak med lystenning, overrekkelse av medlemsnåla og DKG-sangen. Det var med glede vi kunne ønske Gunvor Marie Raastad velkommen i foreningen vår. Hilde leste «Takk» av Dagny Tande Lid som ekstra velkommen til Gunvor.
Høstprogram
Alle ble oppfordret til å komme med forslag til temaer på høstprogrammet. Det skal sendes til sekretær Liv Karin innen 13.06 så vi kan se på det på neste styremøte den 14.06.
Sanger
Det er så mange flinke sangere i Zeta, og det er derfor ekstra hyggelig å synge litt på møtene. Det gjorde vi også denne gangen, til ære for sommeren, så det ljomet i rommet!
Kari Lette takket for et hyggelig møte og ønsket oss alle en god sommer og vel hjem.