
Referat fra medlemsmøtet på Hadeland folkemuseum 30.05.2018.
Til stede
Denne flotte maikvelden var vi 27 sommerpyntede damer møtt opp, medregnet foredragsholder. Kari Lette ønsket velkommen og forklarte bokstavene DKG og hva de symboliserer mens vi sto i ring. Vi sang DKG-sangen, og Hilde tente lysene før hun leste et friskt dikt av Nord-Odølingen Hans Ludvig Fredheim, «Vatn, handkle og sol».
Foredrag
Hilde presenterte kveldens foredragsholder, Maja Musum som er antropolog og formidlingsleder ved Randsfjordmuseene.
Hun startet med å spørre oss hva vi mener museene jobber med i dag. Det er hele tiden viktig å informere. Det er nå ca. 900 forskjellige museer i Norge. Tidligere var det vektlagt en forenklet fortelling om folk, hus og forskjellige gjenstander, mens det nå er hvordan museene jobber slik at de gjenspeiler dagens samfunn. Alt er i stadig forandring, og tidligere tanker er ikke i like stor grad gjeldende. De stiller seg i større grad spørsmål om hvorfor de prioriterer som de gjør enn hva de jobber med.
Starten for museene var historien om Musene i Alexandria. Det var knyttet til vitenskapsmiljøer. Dette ble også gjeldende i Norge der vitenskapsmuseene var tilknyttet universitetene i Oslo, Bergen og Trondheim. Disse var veldig lukket og sett på som hellige borger for kunnskap. De var steder for dannelse og skulle opplyse folk.
Så, etter hvert kom folkemuseene for alle som skulle gi folk identitet og lokal stolthet. Museene ble ofte lagt til allerede kjente steder, og Hadeland folkemuseum ble derfor lagt til Halvdanshaugen og St. Petri. Dette ble lenge drevet av frivillige, og først på 80-tallet ble det vanlig med museumsansatte. Det kom penger fra staten til lønninger, og det ble et stort løft.
Etter 68-bevegelsen ble det daglige livet for alle representert, ikke bare for de mektigste. Nå skulle alt samles inn.
Klimaendringene gjør at husene forfaller fortere, og arkivene tyter over av materiale. I 2002 satte Trond Giske i gang en museumssammenslåing på lik linje med andre sammenslåinger.
Museenes samfunnsrolle: Er de objektive? Det kom en stor motbølge med tabubelagte temaer som skapte ny bevissthet. Det ble ikke lenger det høyverdige bondestandens liv som skulle stå i sentrum.
Museene er underlagt kulturrådet i Norge og er med i et EU-prosjekt.
Det er fire F-er som nå de nå jobber etter:
Forskning, forvaltning, fornying og formidling.
Maja informerte om noe av det store utvalget av arrangementer ut over sommeren, blant annet utstillingen »Meg» Jeg vil fortelle , der to ungdommer vil fortelle om sine erfaringer om å bo i Norge ved å skrive dikt om hvordan de som innvandrere blir «satt i boks». Så nevnte hun også serien «Sitt stille» som blir videreført fra i fjor. Da blir det 15 min. innføring i et tema og så 15 min. stillhet. Den første som står på programmet her er «vår egen» Hilde, Hilde Roen Munkelien. Det blir den 6. juni kl.19.00. Ellers fikk vi hver våre brosjyrer med et allsidig program å velge i.
Kari Lette takket for et svært interessant foredrag og overrakte en god eplemost.
Mat og utlodning
Denne gangen fikk vi en nydelig sommertallerken med mye god mat fra Olas delikatesseforretning på Jevnaker. Etterpå fikk vi kaffe og gode kaker som Kari Lette og Liv Karin hadde bakt.
Så var det tid for utlodning. Det var ekstra gevinster i tillegg til vinflaska, tre glassengler og to tregjenstander (gitt av Torstein Wien). Dette innbrakte bra med penger i kassa, og det hjalp sikkert også at maten var gratis denne kvelden.
Årsmøte
2års-meldinga ble delt ut og lest opp av Kari Lette. Det ble to rettelser under punktet verv:
1: Fram til juli 2017 var Anne Marie Solstad landspresident, ikke bare til Landsmøtet.
2: Vi støttet også «Schools for Africa» ut 2017.
Ellers ble ei grei og oversiktlig melding godkjent.
Valget ble foretatt ved valgkomiteen ved deres leder. Det ble følgende:
President: Laila Asak Merli
Past president: Kari Lette Pollestad Høghaug
Sekretær: Ingeborg Rækstad
Kasserer: Gunvor Raastad
Styremedlem: Sigrun Johnsen
Valgkomiteen består av past president, og en til blir valgt på møtet etter ferien etter forslag fra styret.
Budsjett og regnskap blir tatt opp på neste møte etter ferien. Vi skulle ha hatt det foreløpige ferdig til sommermøtet og føyd på det resterende på neste møte, men det var vi ikke klar over.
Takk
Liv Karin holdt en liten takketale fra styret til avgående president Kari Lette, og overrakte henne et nydelig smykke, laget av Elin Mathisen, som takk for et kjempefint samarbeid.
Hilde holdt også en tale med takk for et trivelig samarbeid gjennom fire år. Hun sa at det nye styret bare kunne glede seg til vervene sine.
Laila takket for tilliten før det gamle (unntatt Anne Lise S) og det nye styret ble fotografert på trappa.
Kari Lette takket også for all hjelp og hyggelige møter. Hun takket i 2års-meldinga også alle medlemmene for flott innsats, spesielt til Landsmøtet 2017 og 25års- jubileet.
Barbro takket for et fint sommermøte og nydelig mat, kaffe og kaker.
Vi sang til slutt «Englamark» av Evert Taube
Kari Lette takket alle for frammøtet og ønsket vel hjem.
For styret
sekretær Liv Karin
Bilder fra møtet